Sunday, April 10, 2011

Source Code (2011) ****

TrioBet
150 EURONE TERVITUSBOONUS
David Bowie poeg Duncan Jones andis oma debüütfilmiga "Moon" (2009) põhjuse paigutada ta nende lavastajate nimekirja, kelle töödel tasub hoolega silm pealhoida. Ja ei ole mees vaid ühe teose ime, sest pettumust ei valmista ka tema teine film "Source Code". Duncan Jones on ilmselgelt filmifriik kuubis, kelle erinevatelt teostelt elementide laenamise ja kokkusulatamise tehnika, hakkab aukartustäratavaks muutuma. Seda, et keegi võtab ühel päeval kätte ja teeb hübriidi telesarjast "24" ja sci fi hitist "Matrix" võis aimata aga, et sellesse produkti annab (ja veel äärmiselt toimivalt) sissesulatada kultusseriaali "Quantum Leap" ja romantiliste filmide kullafondiklassika "Groundhog Day" (1993), poleks osanud uneski näha.
Sõjaväelennuki piloot Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), kes peaks viibima teenistus kohuste täitmisel Afganistanis, tuleb ootamatult teadvusele Chicagole lähenevas rongis. Tema vastas istuv nägus Christina (Michelle Monaghan) peab teda kooliõpetjaks nimega Sean ning vaadates peeglisse avastab mees, et viibib tõesti kellegi teise kehas. Järgmiseks toimub rongis plahvatus ning Colter leiab, end kummalises kapslis, kus temaga läbi monitori suhtlev Goodwin (Vera Farmiga) selgitab, et ta on valitud osalema eksperimentaalses programmis nimega "Lähtekood", mis võimaldab ajas tagasi minna ning võtta üle isiku meeled ja keha, kuid seda vaid 8 minutit enne antud inimese surma. Rongiplahvatuse korraldanud isik ähvardab lõhata Chicago kesklinnas radioaktiivse pommi ning Colteri missiooniks on pommipanija tuvastada. Kasutades "Lähtekoodi" saadetakse ta üha uuesti ja uuesti Seani elu viimase 8 minuti sisse. Iga uus kord viib teda pommipanijale lähemale, kuid lisaks tekkivad tal nende reiside käigus tunded Christina vastu, kes jälgib üllatunult kuidas tema muidu rahumeelne sõber äkki Jack Baueri kombel mööda rongi sebib ja segajatele lõuga annab. Hoolimata sellest, et Goodwini väitel on rongiplaghvatus minevikus toimunud ning seda pole võimalik muuta, otsustab Colter plahvatuse ärahoida ja Christina päästa. Üha enam hakkab teda aga vaevama miks viibib ta "Lähtekoodist" naastes kapslis, mis näeb välja nagu oleks see mõeldud kosmoses lendamiseks? Miks suhtleb Goodwini temaga vaid monitori vahendusel, ei taha vastata ühelegi isiklikku laadi küsimusele ega lase tal ühendust võtta isaga? 
Nagu "Groundhog Day", ketrab "Source Code" samu sündmusi üha uuesti ja uuesti. Kuna aga peategelase valikutest tulenevalt, arenevad sündmused iga kord isemoodi ei muutu asi vaataja jaoks igavaks. Samuti annab iga uue katsega tegelasele rohkem liha luudele panna. Kõige rohkem laenatakse aga loomulikult seriaali "Quantum Leap", mis rääkis Dr. Sam Beckettist (Scott Bakula), kelle teadvus hüppas teadusliku eksperimendi tulemusel ajas edasi tagasi, erinevate isikute sisse ning kelle ainsaks lüliks reaalsusega oli hologrammina ilmuv admiral Al Calavicci (Dean Stockwell). Filmi lõpu eel õnnestub Colteril saada telefoni ühendus isaga ning hääl mida me telefonis kuuleme kuulub Scott Bakulale. Pisike viide on filmis ka teosele "Donnie Darko" (2001), kus peaosa kehastas Jake Gyllenhaal ning mis samuti flirtis alternatiivse reaalsue teemaga. http://www.afreething.com/videodroom


1 comment:

  1. Õnnestus seda filmi kinos vaatamas käia ja sain ikka väga meeldiva üllatuse osaliseks. Gyllenhaal saab vist hakkama igas žanris ja hakkab mulle järjest rohkem meeldima. Film oli sujuv ja pinget hoiti ilusti lõpuni üleval. Mõnińgad küsimused jäid lõpus ikka õhku, aga seal võis ka tegemist olla ka minu piiratud ajuga. Üleüldine mulje fimist väga hea.

    ReplyDelete